Ce este ecografia de sold?
Ecografia la sold este o investigatie nedureroasa si sigura ce foloseste undele sonore in scopul realizarii unor imagini ale zonei soldului. In timpul examinarii, aparatul ce emite ultrasunete le va trimite catre zona soldului, imaginile prelevate fiind afisate cu ajutorul unui monitor. (imagine ecografica)
Procedura nu necesita o pregatire prealabila, fiind complet non-invaziva. De asemenea, spre deosebire de radiografiile clasice, nu se folosesc radiatii ionizante, intreaga procedura fiind astfel mult mai sigura pentru pacient.
Prin realizarea unei ecografii la sold, medicul va putea observa forma si structura muschilor, tendoanelor, ligamentelor, incheieturilor, oaselor si tesuturilor moi din zona soldului. In cazul nou-nascutilor, soldul este compus in mare parte din cartilaj, fiind foarte usor vizibil ecografic.
Explorarea soldului nou-nascutilor cu ajutorul ecografiei a inceput sa se realizeze in Romania in urma cu un deceniu, cu mult timp dupa tarile europene mai dezvoltate. Desi comunitatea medicala si cea a parintilor au fost initial sceptice la momentul introducerii acestei proceduri in tara noastra, anii ce au trecut de atunci au produs nenumarate exemple ce sustin importanta si beneficiile efectuarii acestei proceduri pe copii inca din primele luni de viata. Astfel, s-au putut depista precoce diverse afectiuni congenitale precum luxatii de sold sau displazii, diagnosticul rapid sporind semnificativ sansele unui tratament eficient si a unei recuperari complete a bebelusului. Dr. Valentina Contanu, medic ortoped, este cea care s-a format in ecografia de sold in afara tarii la inceputul anilor 2000 si care a luptat pentru introducerea ei ca investigatie de screening.